Реновират манастира „Св. Марина“ в Каран Върбовка

0

Продължават ремонтните дейности в манастира „Света Марина“ в в село Каран Върбовка.

Ремонтните дейности се осъществяват благодарение на помощ от държавата, като финансовата подкрепа е осигурена от Държавен Фонд Земеделие по Програмата за развитие на селските райони. Над 30 са почти напълно ремонтираните стаи. Идеята е до края на лятото те да бъдат завършени и в тях да могат да намират подслон миряни, дошли да се докоснат отблизо до лоното на Православието.

Един от най-съществените проблеми е затлаченото дере край светата обител, което е предпоставка за наводнения в близост до манастира. На моменти дори се е стигало и до преливане на реката в аязмото с лековита вода.

Историческите сведения сочат, че още от 1890 г. местните хора построяват църква до самото аязмо. Изворчето се намира в средата на манастирската църква и там е направен кладенец, до който водят каменни стъпала. Водата стига извън стените на църквата и тече от четири чучура, за да могат хората да си налеят вода. Наричат водата там чудодейна, а извора свещен, защото хората идват с надежда да се отърват от болести и да получат Божие изцеление. Хората вярват, че с помощта на Света Марина водата лекува очни и бъбречни болести, безплодие и уроки. Обсъжда се и идеята за изграждане на нова чешма на светото място.