Решено: Строежът на  7-и блок в АЕЦ „Козлодуй“ започва!

0

Започва реализацията на строителството на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание. За целта капиталът на „АЕЦ Козлодуй – нови мощности“ ЕАД ще бъде увеличен с 500 млн. лв. Дружеството ще започне преговорите с фирмите, които трябва да построят седми блок. Срокът, който се предвижда неговото завършване е 2033 година.

Министър-председателят допълни, че със същото решение ще започне изграждането и на осми блок на АЕЦ „Козлодуй“. „Планът е двата да вървят успоредно като строителство“, уточни акад. Денков.

Общата мощност на двата блока ще бъде 2300 мегавата. Кабинетът възложи на министъра на енергетиката Румен Радев да предприеме необходимите действия по прозрачен избор на изпълнител за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на новия енергоблок. Окончателният договор с избраната компания и с доставчика на технологията АР1000 трябва да бъде изготвен при условията на фиксирана цена и срок на изпълнение

Премиерът пожела успех на министъра на енергетиката Румен Радев и неговия екип, определяйки днешното решение като едно от най-важните, които ще вземе правителството в своя мандат.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук