Решено: „Зелено“ за референдумиТЕ. Дори за държавното устройство

0
30

Всички въпроси, които са от компетентността на Великото народно събрание, вече ще могат да бъдат подлагани на референдум. Това изненадващо реши мнозинството в парламента днес, след като ГЕРБ подкрепи предложение на „Обединените патриоти“, което първоначално отхвърляше.

Така в България вече ще може да се проведе референдум по въпроси като формата на управление, в т.ч. дали страната да бъде не парламентарна, а – президентска република, за правата на гражданите, в т.ч. дали да се въведе образователен ценз при гласуване, както и за промени в конституцията, в т.ч. свързани с мандата и правомощията на главния прокурор, разделянето на Висшия съдебен съвет на два отделни съвета, намаляване на броя на депутатите от 120 на 240 и др.

Дори обаче евентуален референдум по тези въпроси да бъде успешен, за промяна на конституцията в такава посока отново трябва да бъде свиквано Велико народно събрание.

От „Дневник“ припомнят, че промените бяха прокарани чрез преходни и заключителни разпоредби на Изборния кодекс при гласуването на последния му текст около 14.00 часа днес. Законопроектът за промени в изборните правила бе гласуван в продължение на два дни от парламента, или общо 12 часа.