Ресторантите отварят през февруари, дискотеките – през април?

0
822

Най-вероятно ресторантите ще отворят през февруари, а нощните заведения и дискотеките – през април.

Това каза през БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, без обаче да се ангажира с конкретна дата. По думите му, заради новия щам разхлабването на мерките ще е „предпазливо и на стъпки“.

„Тази седмица за първи път имаме под 100 болни на 100 хиляди души за 14-дневен период. Това е много добре и дано да се задържи, но това зависи от дисциплината на хората“, посочи проф. Кантарджиев и подчерта, че освен предпазните маски и дистанцията, най-важно е проветрението на помещенията – на всеки 20 минути трябва да се осигури 1 минута с поток на въздуха.

„Фитнесите отварят при спазване на условия – да няма много хора вътре и да проветряват. Всеки 20 минути трябва да се осигурява 1 минута проветрение. На всички нормални хора ни липсват ресторантите, липсва ни да виждаме по съседните маси щастливи и спокойни хора. Някаква форма може би ще се намери за разхлабване на мерките, специално за ресторантите. Нощните заведения ще трябва да почакат. Най-важното в ресторанта е подготвящите хваната и разнасящите храната да бъдат с предпазни средства, разстоянието и хората да говорят разпалено и високо, което консумацията предполага“, каза още проф. Кантарджиев.