Ресторантьори от Бургас и Пловдив протестираха срещу ковид мерките

0

Ресторантьори и персонал в заведенията излязоха на протест против мерките срещу коронавируса. Недоволните се събраха в Пловдив и Бургас. Те обявиха, че към бранша се прилага двоен стандарт, защото големи вериги магазини са отворени, а според правителственото решение те няма да работят до края на януари.

В недоволните се събраха пред общината около коледна елха, символично украсена вместо с играчки с предмети и пособия от ресторантьорския бранш. Засегнатият бизнес подготвя подписка с искания, които ще бъдат входирани тази седмица в народното събрание за разглеждане.

Неделина Маринова, която е сервитьор, обясни, че живее в Созопол на издръжка на работадателя си. Тя разказа, че фирмата е подала документи за държавна помощо, но все още няма яснота дали ще я получат.

НАП приема заявление за помощи към бизнеса

„Бойко Борисов му предавам да яде това което ще ядат хората до януари. Хляб, сланина и лук. Защото картофи нямаме от къде да извадим, нали по едно време ни съветваше да ходим за картофи“, заяви собственикът на ресторант в Созопол Христо Бърдуков. Държава обяви, че ще компенсира ресторантьорския бранш с до 20% от оборотите им.

Недоволни са и собственици на магазини, които напомниха, че социалното министерство трябва да преразгледа мерките като например да бъдат покрити 100% от осигурителните разходи на хората, които в момента не са освободени. Според правителствения план те ще получат до 10% от миналогодишния си оборот под формата на помощ.

75% от осигурителния си доход ще получават засегнатите от локдауна

Недоволните в Пловдив настояха за прилагане на мерките на регионален принцип. Те изтъкнаха, че за последните два дни в града има 515 оздравели и само 22-ма приети в болница. В протеста участие взеха бармани, сервитьори и работещи в магазини в търговски центрове. От Общинския кризисен щаб взеха окончателно решение да отменят коледния базар в Пловдив, но да организират заря за посрещането на Нова година.

„Не смятам, че има неравнопоставеност в ресторантьорския бранш“, каза в отговор социалният министър Деница Сачева. Тя обясни, че хората от бранша могат да кандидатстват за помощи от 24 лв. на ден до Нова година. След това тази помощ ще нарасне на 75% от осигурителния доход на заетите.

„Към затворените бизнеси вече са изплатени почти 100 000 лева като кандидатствалите при нас са около 4600 работодатели за 23 000 лица”, каза министърът.