Рецепта за Великден: Мързелив козунак с много конци

0

По традиция на Велика събота се пекат козунаците. В днешно време преобладаваща част от хората предпочитат продукцията на хлебопекарните. Не са малко обаче и тези, които все още предпочитат собственото производство. За тези, които притежават хлебопекарна машина, предлагаме лесна рецепта за качествен козунак.

Единственото нещо което трябва да съобразите когато правите козунак в хлебопекарна е съотношението на продуктите. Течните и сухите съставки трябва да са в такова съотношение, че когато втасва и се изпича, козунакът да не прелее извън контейнера.

Необходими продукти:

-3 яйца със стайна температура

-500 г брашно хладко

-100 мл прясно мляко.

-100 мл олио може мас или краве масло, които да са стопени, но не горещи

-150 г захар и още 2-3 супени лъжици допълнително захар за поръсване

-7 г суха мая

-1/2 я.л. сол

-1 лимон по възможност домашен или био

-2 ванилии

Приготвяне:

-Налейте хладкото прясно мляко в контейнера на хлебопекарната и към него добавете 1 супена лъжица от брашното, 1 чаена лъжичка захар и сухата мая. Разбъркайте и оставете контейнера настрани за 10 минути докато маята се активира.

-През това време вие си подгответе останалите продукти. Отделете жълтъка на едното яйце за намазване на козунака. Останалите 2 яйца и белтъка смесете със захарта и разбъркайте до еднородност. Добавете избраната от вас мазнина и настърганата само жълтата част на кората на лимона (може да сложите ванилия). Изсипете тази смес в контейнера при шупналата мая за хляб.

-Добавете в контейнера брашното и солта, като сте отделили 3-4 супени лъжици от него (всяко брашно има различен рандеман и ако има нужда ще го добавите). Сложете контейнера в машината и пуснете програмата за месене с втасване.

-Когато програмата завърши и чуете звуковия сигнал, извадете контейнера с тестото. Тестото разделете на три равни части. Оформете всяка част на фитил с дължина около 30 см. Разточвате фитилите и усуквате получените ленти, след което ги сплитате като плитка.

-Оплетения козунак поставяте в контейнера и връщате в хлебопекарната. Тук е моментът, да се каже, че преди да се постави козунакът за повторно втасване в контейнера, се махат бъркалките. Просто няма нужда от тях и впоследствие козунакът излиза много лесно. Оставяте за 30 минути да втасва, след което намазвате втасалия козунак с отделения жълтък и поръсвате със захар.

-Включвате на програма за печене с най-светла кора машината и оставяте да се изпече. След завършване на програмата, след звуковия сигнал изваждате по обичайния начин контейнера и оставяте за около 5-6 минути козунакът да се охлади леко и го изваждате.