Риби плуват сред „римски руини“

0
66

ekomuzey_chiga94Той представя рибното разнообразие на река Дунав и на вливащите се в нея реки. Чигите и руската есетра например са обитават аквариум, показващ потънала римска сграда, с римска крепостна стена, амфори и мраморна глава от статуя. Белите риби пък са настанени в резервоар, който напомня дъното на река Дунав с множество преплетени коренища.

ekomuzey_beli_ribi97Освен тях, в аквариума живеят 12 вида риби, сред които сом, скобар, морунаж, див шаран, червеноперка, бабушка, платика и каракуда. Общият обем на аквариума е 65 000 литра. Той е разделен на шест отделни резервоара.

ekomuzey_zmiya_mishka02В Екомузея е създаден и терариум, който пресъздава блатна екосистема с водна площ и естествени растения, характерни за влажните зони.

В него живеят червенобузи костенурки, които са предоставени за отглеждане от хора, които не искат или нямат възможност да се грижат вече за тях като домашни любимци.

ekomuzey_chervenobuza_kostenurka45“Тъй като червенобузите костенурки не са типични за нашите географски ширини, за тях и за природата е по-добре да не бъдат пускани на свобода. Всеки, който има червенобуза костенурка и няма възможност да я отглежда повече, може да я остави в музея. А друг, който желае – да я осинови”, обясняват от културната институция.