РИОСВ не установи щъркели в безпомощно състояние

0
48
щъркели в безпомощно състояние

Не са установени щъркели в безпомощно състояние, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе по повод множеството сигнали в социалните мрежи за бедстващи ята птици от защитения вид в обработваеми земи в общините Дулово, Главиница и Алфатар.

Експерти на екоинспекцията са извършили проверка на място. Най-голямото ято  – около 180 птици, е установено в землището на Дулово. Те са били с частично обледени крила, но могат да летят. Вероятно птиците извършват прелет от мястото на зимуване към местата за размножаване, застигнати от неблагоприятните метеорологични условия.

Експерти на инспекцията са на място, във връзка с кмета на община Дулово и  жител на с. Зарица, община Главиница, който е приютил бедстващи животни от вида. Ще бъде оценено състоянието на птиците. Животните, които са в безпомощно състояние и се  нуждаят от специализирана ветеринарна помощ, ще бъдат изпратени в Спасителния център в Стара Загора.

При случаи на намерено животно в безпомощно състояние, не е желателно гражданите да се опитват сами да оказват помощ, с оглед на личната им безопасност, предупреждават от екоинспекцията. Необходимо е да подадат сигнал в съответната екоинспекция, горските стопанства или съответната община. В днешния случай инспекцията е получила пълно съдействие на общините Дулово, Главиница, както и на кметовете на селата Българка и Зарица. Дадени са им предписания да бъдат бдителни за наличие на птици в безпомощно състояние.