РИОСВ в Русе иска информация за локалните огнища на територията на Гюргево

0
Огнища в съседна Румъния

Директорът на РИОСВ-Русе инж. Цонка Христова изиска от румънския си колега информация за предприетите мерки по повод зачестилите случаи на локални огнища на територията на град Гюргево и околността в съседна Република Румъния.

Причината е че паленето на стърнища, при който димът се отнася към Русе и води до влошаване на качеството на атмосферния въздух е една от вероятните причини за замърсяване на въздуха над града.

От РИОСВ уточняват, ме в три последователни дни, от 29 септември до 1 октомври, АИС „Възраждане“, която е разположена в централните части на Русе, е регистрирала превишения на нормите на фини прахови частици  от 10 микрона. Посоката на вятъра за този период е била север – северозапад, с много ниска скорост, което е позволило дифузно разпространение на неприятни миризми.

Съгласно националното екологично законодателство, изгарянето на следжътвени остатъци, е нарушение на рамковия Закон за опазване на околната среда и специализираните Закон за почвите и Закон за опазване на земеделските земи.

В писмото си инж. Христова изразява готовност за среща през ноември с директора на Агенцията за опазване на околната среда в Гюргево в съседната страна.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук