Рискуваме да изгубим председателството на ЕС?

0
Росен Плевнелиев ще говори в Русе за професиите на бъдещето

Със задълбочаването на политическата криза рискуваме да изгубим председателството на Европейския съюз.

За това е предупредил президентът Росен Плевнелиев в словото си по време на церемонията по удостояването на избрания за президент Румен Радев с приза на Дарик радио „Политик на 2016 г“.

Държавният глава е отправил апел към политическите партии в 43-ото Народно събрание да положат всички усилия за създаването на проевропейско правителство, обединено около няколко ясни приоритета, което да завърши подготовката за Българското председателство на Европейския съвет през 2018 г.

Той е предупредил, че страната ни има само около шест месеца, за да се включи в работата на председателската тройка на Съвета, заедно с Естония и Австрия, и рискува да загуби своето председателство на ЕС, ако изпадне в трайна нестабилност.

Според държавния глава, България днес е изправена пред избор дали да продължи с политическото боричкане или да реализира достойно председателство на ЕС, което да има водеща роля в преговорите за Брекзит, при договарянето на новата рамка за европейските фондове след 2020 г., да участва в реализирането на дневния ред на ЕС на Балканите и стартирането на Европейския енергиен съюз.

Като приоритети на едно бъдещо правителство в рамките на настоящия парламент, Плевнелиев е откроил провеждането на следващите парламентарни избори да бъде в съответствие с волята на българския народ, изразена на проведения референдум, завършване на реформата в правораздавателната система, както и сигурността на Президентът е отбелязал още, че днешната политическа ситуация в страната показва, че при провеждането на избори много трудно някоя партия би успяла да постигне абсолютно мнозинство в Народното събрание и това ще изисква партиите да работят и в бъдеще за създаването на управленски коалиции. българските граждани в условията на засилен миграционен натиск.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили