Родители протестират срещу тестването на деца в училище

0
Снимка: БГНЕС

Родители и учители от няколко града излязоха на протест срещу намеренията на здравното и просветното министерства децата да се върнат в клас само след тестване. Двете институции твърдят, че това е единственият начин учебните занимания да са присъствени. Те предлагат децата да се тестват с с т.нар. неинвазивни тестове, при които се изследва слюнка. При отказ от тестване, ученикът трябва да се обучава дистанционно. Много родители са против това.

В понеделник протести имаше в София. Там недоволните тръгнаха от НДК и преминаха покрай здравното министерство. Сградата бе замеряна с близалки, а протестиращите викаха „Оставка“. По-малобройни протести имаше и във Варна, Велико Търново, Силистра, Монтана, Стара Загора и Ямбол.

Просветният министър Николай Денков коментира, че не разбира защо родителите протестират. Той обясни, че в момента училищата не са безопасна среда. Ако се допусне децата да се върнат в клас без филтър на входа, ситуацията ще се стане още по-лоша. Той призова родителите също да помислят за здравето на децата си.

Най-добрата агенция за подбор на персонал