Родното свинско и говеждо месо на пазара не достига, производството в България не покрива нуждите на родното потребление. Това заяви във Велико Търново д-р Светла Чамова, изпълнителнеи директор на Асоциацията на месопреработвателите. Това е и причината за внос на суровини от чужбина.
Едва 70 000 тона свинско месо се произвеждат в България годишно, а нуждите на месопреработвателните предприятия са в пъти по-големи, каза д-р Чамова. По думите й, за задоволяване на пазара са необходими 240 000 тона.
Още по-трагично, според д-р Чамова е положението с говеждото месо. Количеството, което се произвежда в кланиците и което може да се използва в преработвателните предприятия е едва 20-25 процента от потребностите на пазара. Всичко останало се коли на място, което не може да влезе в производството. „Пилешкото е единственото, което си има производство, пазари и възможности за износ“, заключи д-р Чамова. Тя призова всички потребители да избират родното производство и беше категорична, че българското месо е най-добро.