“Рома” и “Фаворитката” с най-много номинации за тазгодишните „Оскар“-и

0
60

Филмите “Рома” и “Фаворитката” са с най-много номинации за тазгодишните филмови награди “Оскар”.

Това стана ясно след като в Холивуд бяха обявени номинациите за отличията на Американската филмова академия. Двете ленти имат по 10 номинации в различните категории.

Топ отличието за най-добър филм ще си оспорват “Черната пантера”, “Черен в клана”, “Бохемска рапсодия”, “Фаворитката”, “Зелената книга”, “Рома”, “Роди се звезда” и “Вице”.

В категорията за най-добър актьор са номинирани Крисчън Бейл за “Вице”, Брадли Купър за “Роди се звезда”, Рами Малек за “Бохемска рапсодия”, Виго Мортенсен за “Зелената книга” и Уилям Дефо за “Ван Гог: Пред портите на вечността”.

Носителката на “Оскар” за най-добра актриса ще бъде избрана измежду Ялица Апарисио за “Рома”, Глен Клоуз за “Съпругата”, Оливия Колман за “Фаворитката”, Лейди Гага за “Роди се звезда” и Мелиса Маккарти за “Можете ли да ми простите?”.

Махершала Али, Сам Елиът, Адам Драйвър, Ричард Грант и Сам Рокуел са номинирани за награда “Оскар” в категорията за най-добър актьор в поддържаща роля. Махершала Али е с номинация за ролята си в “Зелената книга”, Сам Елиът – за “Роди се звезда”, Адам Драйвър – за “Черен в клана” (“BlacKkKlansman”), Ричард Грант – за “Можете ли да ми простите?” и Сам Рокуел за “Вице” (“Vice”).

Ейми Адамс, Марина де Тавира, Реджина Кинг, Ема Стоун и Рейчъл Вайс са номинирани за “Оскар” в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля. Ейми Адамс е с номинация за ролята си във “Вице” (“Vice”), Марина де Тавира – за “Рома”, Реджина Кинг – за “Ако Бийл стрийт можеше да говори”, Ема Стоун – за “Фаворитката” и Рейчъл Вайс – също за “Фаворитката”.