„Рома“ и „Фаворитката“ с най-много номинации за тазгодишните „Оскар“-и

0
73

Филмите „Рома“ и „Фаворитката“ са с най-много номинации за тазгодишните филмови награди „Оскар“.

Това стана ясно след като в Холивуд бяха обявени номинациите за отличията на Американската филмова академия. Двете ленти имат по 10 номинации в различните категории.

Топ отличието за най-добър филм ще си оспорват „Черната пантера“, „Черен в клана“, „Бохемска рапсодия“, „Фаворитката“, „Зелената книга“, „Рома“, „Роди се звезда“ и „Вице“.

В категорията за най-добър актьор са номинирани Крисчън Бейл за „Вице“, Брадли Купър за „Роди се звезда“, Рами Малек за „Бохемска рапсодия“, Виго Мортенсен за „Зелената книга“ и Уилям Дефо за „Ван Гог: Пред портите на вечността“.

Носителката на „Оскар“ за най-добра актриса ще бъде избрана измежду Ялица Апарисио за „Рома“, Глен Клоуз за „Съпругата“, Оливия Колман за „Фаворитката“, Лейди Гага за „Роди се звезда“ и Мелиса Маккарти за „Можете ли да ми простите?“.

Махершала Али, Сам Елиът, Адам Драйвър, Ричард Грант и Сам Рокуел са номинирани за награда „Оскар“ в категорията за най-добър актьор в поддържаща роля. Махершала Али е с номинация за ролята си в „Зелената книга“, Сам Елиът – за „Роди се звезда“, Адам Драйвър – за „Черен в клана“ („BlacKkKlansman“), Ричард Грант – за „Можете ли да ми простите?“ и Сам Рокуел за „Вице“ („Vice“).

Ейми Адамс, Марина де Тавира, Реджина Кинг, Ема Стоун и Рейчъл Вайс са номинирани за „Оскар“ в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля. Ейми Адамс е с номинация за ролята си във „Вице“ („Vice“), Марина де Тавира – за „Рома“, Реджина Кинг – за „Ако Бийл стрийт можеше да говори“, Ема Стоун – за „Фаворитката“ и Рейчъл Вайс – също за „Фаворитката“.