Рош Ашана, евреите посрещат Новата 5783 година

0
посрещат Новата 5780 година

Тази нощ евреите по света посрещат Новата 5783 година. Летоброенето се води от сътворението на света, а датата се определя по лунния еврейски календар през есента – в първите два дни от еврейския месец Тишри. Тази година се пада от залез слънце на 25 септември до нощта на 27 септември.

В първите два дни от новата година всички отиват в синагогата, за да се молят за себе си, за семействата и близките си, за своето отечество. Няма фойерверки и пищни трапези, а смирение и покаяние.

Еврейската година се брои от “сътворението на света”. Понеже месеците в еврейския календар са лунни, от 29 или 30 дни, трябва да се навакса закъснение спрямо слънчевата година. Това закъснение от 11 дни годишно се компенсира на всеки З години с един добавъчен месец. Тъй като еврейският календар е лунен, празниците започват от вечерта със залеза на слънцето. По тази причина на иврит се наричат Ерев Рош Ашана, каквато е днешната вечер. Утре пък е Първият ден на 5782-ата еврейска нова година и започва с месец Тишри.

Началото на годината започва с Рош Ашана, Нова година – рожден ден на сътворението на света, когато всяко създание бива подлагано на съд. “Десетте страшни дни” между Рош Ашана и следващия празник Йом Кипур символизират силата на разкаянието и на Божието милосърдие. Характерни за новогодишните служби са тръбенето с шофара (рог от овен) и четенето от Тората (първата и основна част на Библията). От този ден започват десетте дни на покаяние, които предшестват еврейския празник Йом Кипур.

Рош Ашана се празнува 2 дни. Тази година се пада от залез слънце на 6 септември до нощта на 8 септември. В следобеда на първия ден се извършва молитвата ташлих (в превод да изхвърля). Излиза се на място, където има течаща вода или река и се изхвърлят условно лошите неща, сторени през изминалата година – ритуал, запазил се отпреди хиляди години.

Празничната вечеря започва с традиционния сладък хляб хала и резенчета ябълки, потопени в мед. Ябълката е символ на забранения плод и грехопадението, а медът на обетованата земя, в която текат “мед и мляко“. На трапезата се нареждат общо седем блюда, които се свързват със здравето, щастието и благополучието на семейството.

Еврейската Нова година се променя в зависимост от лунния календар, но се отбелязва в началото на есента.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук