Роумингът в ЕС поевтинява, въвеждат нови лимити от 2019 г.

0
170
Роумингът в ЕС поевтинява

Роумингът в ЕС поевтинява от идната пролет, след като на пленарно заседание в Страсбург евродепутатите приеха пакета за телекомите, който ограничава цените на обажданията, улеснява достъпа до 5G мрежите с голям капацитет и създава съобщителна система за извънредни ситуации.

Новото законодателство ще влезе в сила идната пролет. С него се слага край на скъпите разговори и съобщения за клиентите на мобилни оператори в рамките на Съюза. Правилата ще важат от 15 май 2019 г. След тази дата 1 минута разговор  с друг европейски абонат ще струва 19 евроцента, а един есемес – 6 евроцента.

Държавите членки ще трябва също така да улеснят въвеждането на 5G мрежа, чрез предоставянето на подходящ радиочестотен спектър до 2020 г., с цел достигане на целта „Пътна карта за 5G в ЕС“, съгласно която трябва да има 5G мрежа в най-малко един голям град във всяка страна от ЕС до 2020 г.

Според новия закон всеки абонат ще получава съобщение, ако се озове в район на бедствие  или в извънредна ситуация, тъй като системата за обратна връзка от номер 112 вече ще е задължителна за всички.

Новите правила ще осигурят допълнителна защита на потребителите на смартфони и на приложения като Skype и WhatsApp например.