Румъния ни връща сирийци, тръгнали „на гости“

0
очаквано лошо време в Румъния

По информация от „Гранична полиция“ в Русе само за последните 2 дни от румънска страна са били върнати 59 сирийци. От там поясниха, че на притежаващите хуманитарен статут се издава и документ за пътуване зад граница. Доскоро не е имало проблем с него те да излязат от България, да преминат през Румъния и да стигнат крайната си цел – държава от Западна Европа. От около два месеца обаче румънските гранични служби отказват да ги допускат на територията си, освен ако не представят виза за някоя от държавите по маршрута. Формално те имат право да влязат в Румъния, но само транзит. Сирийците не са имали виза и това е дало основание на румънските гранични власти да не ги допуснат в страната.

До организираното пътуване се е стигнало, след като преди няколко дни група от осем сирийци с хуманитарен статут в България са имали нотариално заверена покана от роднини в Румъния и са били допуснати в северната ни съседка. Това обаче е довело до разпространение на слух сред сирийците у нас, че румънските гранични власти вече пропускат и е започнала организация за пътуване.

Така вчера не са били допуснати в Румъния 23 сирийци, а тази сутрин още 36. Последната група е пътувала с хасковски автобус. На връщане са възникнали спорове с шофьора на возилото за заплащането на курса и той ги е стоварил в района на хижа „Приста“ край Русе. От там те се разпръснали, като някои от тях отишли на хотел, други – на гарата, за да потърсят транспорт до центъра в Харманли, откъдето са повечето.

От Гранична полиция-Русе обясниха, че тези сирийски граждани до момента не са извършили нарушение и срещу тях не са били предприемани някакви действия.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук