Румъния осъди българин, въртял бизнес в Русе

0
3929

Той бе осъден на пет години и два месеца затвор. Бившият министър на икономиката в Румъния Кодруц Шереш получи четири години и осем месеца затвор, бившият министър на комуникациите Жолт Над – четири години затвор. Присъдите бяха постановени от петчленен състав на румънския Върховен касационен съд и са окончателни.
Първоначалната присъда на Станчев беше 11 години затвор. Според обвинението престъпната група се е занимавала със събиране на данни и секретна информация за приватизацията на стратегически компании от сферата на енергетиката и комуникациите.
Името на Станчев не е непознато в бизнессредите в Русе. В началото на 90-те той беше директор на първия терминал за разтоварване на петрол в Свободна безмитна зона-Русе, собственост на русенската фирма „Ирис 92″. Истинският собственик на терминала е „Мултигруп“, а Станчев е съдружник в мулташката петролна фирма „Арес“. Заедно с покойния вече международен аферист Марк Рич създава фирмата „Дунай Ойл“, който също оперира „на русенски терен“.
По-късно влиза във връзка с инвестиционна банка „Креди Сюис фърст Бостън”, на която е консултант по някои инвестиционни проекти в областта на енергетиката, сред които и приватизацията на ТЕЦ „Русе“.
В Румъния “Креди Сюис” е инвестиционен консултант по продажбата на държавния дял на румънския мобилен оператор “Ромтелеком”, една от най-крупните сделки в страната. Прокуратурата в Румъния смята въз основа на събрани материали, че висши служители в Букурещ са подавали чрез Станчев информация за държавни фирми именно към “Креди сюис фърс Бостън“