„Русчуклийче“ в Топ 10 за български танцов фолклор

0

Фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“ към Общинския детски център за култура и изкуство бе отличен като един от 10-те финалисти на престижния Национален конкурс „ТОП 10 Български танцов фолклор“ 2024 за самодейни състави и изпълнители на възраст от 13 до 18 г.  Състезаващите се състави бяха представени в зала 1 на НДК в София.

Изпълнителите танцуваха анонимно, като бяха оценявани от жури от 12 експерти в областта на танцовия фолклор. Публиката в залата наброяваше повече от 3000 души, а събитието се излъчваше пряко и на fb-страницата на БНР, като можеше да се гласува онлайн.

Танцьорите на „Русчуклийче“ представиха танца „Родопска сватба“, чийто хореограф е Нели Гарвалова, музика – Евтим Русков, със съпровод на оркестъра към ансамбъла и певици от група „Песнопойка“ при НУИ „Проф. Веселин Стоянов“. Фолклорният ансамбъл спечели специална награда  за отдаденост към изкуството и предаването му на поколенията, както и специална награда „Пътят на огъня“, която се определя от хореографите, участващи в конкурса.

Ръководителят на „Русчуклийче“ Нели Гарвалова благодари от сцената на всички деца, на прекрасния оркестър и на невероятните певици от група „Песнопойка“ за професионалното изпълнение по време на този грандиозен конкурс. По нейните думи симбиозата между хор, оркестър и танцьори по време на оценяването е била на изключително високо ниво.

Младежката група на „Русчуклийче“, участвала на Топ 10, в началото на юли заминава за участие на Международен фолклорен фестивал в Черна гора. След това концертната група на ансамбъла ще отпътува за Гърция, за да участва в друг престижен фестивал.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук