Русе бил металургичен център преди векове

0
1917

До този извод е стигнал екип от френски и български специалисти, ръководен от проф. Пиер Петрокен от университета на Безансон, Франция. Част от него е археологът Димитър Чернаков от Регионалния исторически музей в Русе.

Учените изследват наличието на брадви и тесли от времето на късната праистория в Европа, изработени от редкия минерал и полускъпоценен камък жадеит. Такава колекция има и в Русенския музей. Суровината за изработката им е доставяна от лигурийските Апенини и района на връх Мон Визо, който се намира в околностите на Генуа, Италия. Находището е на разстояние повече от 1300 км от района на Русе.

Първата брадвичка е открита при разкопки на Русенската селищна могила в пласт от късната каменно-медна епоха (4550 – 4200 г. пр. Хр.). Върху повърхността й са открити следи от обработка на метал – мед и злато.

Втората брадвичка е открита наскоро при разкопките в пещерата Водна до село Табачка, в пласт от ранната кеменно-медна епоха (4800 – 4700 г. пр Хр.). Тя е преизползвана от по-стара и по-голяма тесла, вероятно деформирана от употреба – при обработка на метал. Сегашната брадвичка има изключително остър ръб.

За изработката на подобна брадвичка, при използването на древна техника, са били необходими 7-8 месеца, ако се работи средно по 6 часа на ден.

Освен като безценни инструменти, изработени от изключително рядка и ценна суровина, двете находки трябва да се разглеждат и като предмети с много висока социална стойност, свързани с посветените в най-древната металургия и първата обработка на злато в човешката история, категорични са издледователите. Наличието на инструменти и предмети, пряко свързани с металургичните процеси – обработка на злато и мед, е доказателство, че направата на металните предмети в най-старите селища в региона на Русе е извършвана на място и че те не са донасяни отвън в готов вид, защото тук е имало металургичен център.

Регионален исторически музей – Русе съхранява 4 бр. златни предмети от каменно-медната епоха, които са на еднаква възраст с най-старото обработено злато в света – това от Варненския халколитен некропол (4500-4100 пр. Хр.)