Русе челник в негативни класации от предизборната кампания

0
610
негативни класации

В хода на предизборната кампания Русе е челник в две негативни класации, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Николай Братованов.

Първата е по брой подадени жалби. До момента са подадени 19 жалби, по-голямата част от които са за неправомерно разпространяване на предизборни материали. Цифрата е значително по-голяма от тази в другите големи градове. За сравнение председателят на ОИК посочи, че в Пловдив и в Бургас до момента са депозирани по 8 жалби, във Варна – 4, в Стара Загора – 3. Една четвърт от жалбите са оставени без уважение, а при останалите има констатирани нарушения, за отстраняването на които са дадени съответните указания. До момента в ОИК-Русе няма подадени сигнали за купуване на гласове, допълни Братованов.

По думите му, вторият негативен момент в предизборната кампания е свързана с тиражирането, най-вече в интернет пространството, на фалшиви новини относно кандидати за кметове и общински съветници. Като пример Николай Братованов посочи тиражирана информация за един от кандидатите за кмет на населено място, за която има подадена жалба. Днес ОИК ще се произнесе официално по нея.

За съжаление, голям е броят и на разпространяваните информации, съдържащи обидни квалификации за част от кандидатите, каза още Братованов. Той апелира към политическите щабове и симпатизантите на политическите сили да спазват правилата на добрия тон и изискванията на Изборния кодекс