Русе и Гюргево заедно за Дунав мост 3

0

Русе и Гюргево ще обединят усилията си в работата  за изграждането на втори мост над Дунав в района между двата града.

За това се договориха на среща областният управител на Русе Борислав Българинов и председателят на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну. Предвижда се подписването на документа да стане на 15 юли.

По думите на Българинов идеята третият мост над Дунав да бъде изграден между Русе и Гюргево се подкрепя от по-голямата част от колегите му от страната. Идеята е с подписването на документа между двамата губернатори да се постигне цялостно интегриране на двете държави в международното транспортно и търговско партньорство и по този начин да се намали изолацията на периферните райони.          ,

За България мостът се явява ключова надграждаща инвестиция за строителството на автомагистралата между Русе и Велико Търново, прокарването на тунел под Шипка, който е част от републиканския път Русе – Маказа, както и изграждането на бъдещия логистичен коридор EU Gateway, който се предвижда да стане факт до 2027-а. Освен това новият мост ще се превърне в предпоставка за увеличаване на товарния трафик към и от България, а също и към Гърция и Близкия изток. Същевременно се предвижда и модернизация на високоскоростната железопътна линия Букурещ – Гюргево, която след това ще бъде продължена до Истанбул. В крайна сметка инициативата би трябвало да отвори региона към река Дунав и да го превърне във все по-предпочитано място за инвестиции и живот.

Кметът на Русе Пенчо Милков, който също присъства на срещата допълни, че Русе и Гюргево се намират в една икономическа зона и тяхната сила е равна на Букурещ. Именно затова е необходимо да се работи за развитието на този регион.

В момента в Гюргево се строи околовръстен път с паркинг за тирове и се планира създаването на туристически център на площ от 97 хектара в близост до митницата. По думите на кмета на Гюргево Адриан Ангелеску, вече са преминали тръжните процедури за възстановяването на жп линията с Букурещ.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили