Русе изпрати Иван Томов в последния му земен път

0
454
Иван Томов в последния му земен път

Десетки русенци дойдоха пред храма „Св. Троица“ за да изпратят алпиниста Иван Томов в последния му земен път.

Сред присъстващите бяха и руски и азербейджански алпинисти, които са участвали заедно с руски и азербейджански алпинисти, които са били заедно с Иван Томов на различни експедиции, както и на последната под връх Лхотце.

„Иван Томов беше отличен алпинист, добър приятел, светъл човек“, каза алпинистът от Азербайджан Исрафил Ашурл. Заедно с русенеца те са били през юни 2013 г. в “Лагер 2″ на връх Нанга Парбат, когато терористи застреляха 10 алпинисти в базовия лагер.

„Не сме предполагали, че опитен алпинист като него би могъл да попадне в подобна ситуация. На 2 май отбелязахме 35-ата му годишнина. Бяхме абсолютно неподготвени, че може да се случи подобна трагедия. Това е трагедия за всички”, каза още Ашурлъ.

Иван Томов е човекът, който направи най-много и то с чисто сърце, по етичен начин. Обикновено при големите спортисти има напрежение и удряне с лакти. При Иван го нямаше това, което го прави различен, добави председателят на туристическо дружество “Приста” в Русе Сашо Попов.

Иван Томов загина на слизане от връх Лхотце (8516 м) в Хималаите на 17 май. На 16 май той, а около два часа по-късно и партньорката му от Русия Анастасия Рунова изкачват четвъртия по височина връх на планетата без помощта на допълнителен кислород и без личен шерп. Така 35-годишният русенец става третият българин, стъпил на Лхотце, и вторият, след Христо Проданов, сторил това без допълнителен кислород. 24-годишната Настя пък става най-младата рускиня, изкачила този осемхилядник.

На слизане обаче, Иван проявява симптоми на височинна болест и на 17 май почива в района на Лагер 4. Дни по-късно по молба на близките на Иван започна кампания за набиране на средства и така тленните останки бяха транспортирани от Катманду до Русе. Именитият български алпинист бе погребан в парк „Чародейка”.