Русе отбеляза 141 години от Освобождението си

0
137
141 години от Освобождението

С панихида в храм „Света Троица“ и тържествена церемония в Пантеона на възрожденците бяха отбелязани 141 години от Освобождението на Русе.

След тържествената панихида, отслужена от Русенския митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия, Общинският духов оркестър изнесе концерт пред Пантеона на възрожденците, където се състоя и официалното тържество. Сред официалните гости на церемонията беше и генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов.

“Освобождението на Русе е началото на новата история на нашия град. С датата 20 февруари стартират с много високо темпо промени, които по категоричен начин затвърждават Русе като регионален и национален лидер, като град на първите неща, като град, през който в България навлиза Възраждането, модерното, Европа”, каза в словото си пред присъстващите кметът на Русе Пламен Стоилов.

„Това е един превратен момент, защото от датата на Освобождението старият османски Русчук вече е свободният Русе”, допълни директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов. “Това дава шанс за ново развитие, за развитие, неограничавано от други хора, и виждаме как до края на 19 век Русе цъфти и е един от водещите градски центрове в България”, каза още проф. Ненов.

Русенският митрополит Наум и свещеници отслужиха благодарствен молебен за извоюваната свобода, хор “Св. Георги Победоносец” при Общинския младежки дом изнесе кратка музикална програма, след което присъстващите положиха венци и цветя пред Вечния огън в Пантеона.

По повод на празника национално дружество “Традиция” подреди в Пантеона на възрожденците изложбата “Епизоди от Освободителната война” с репродукции на руски автори.