Русе отбеляза 145 години свобода

0

С тържествена церемония в Пантеона на възрожденците Русе отбеляза 145 годишнината от освобождението на града от османско иго.

Началото на празника бе поставено с изпълнения на маршове от Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. Благодарствен молебен за извоюваната свобода отслужиха НВПр Русенският митрополит Наум, Главиницкият епископ Макарий и свещеници от Русенската митрополия.

„Война е. И то жестока война. Преди 145 години от лапите на една империя се изтръгва един млад народ, който всъщност утвърждава себе си. И това, което ние наричаме свобода, всъщност е една голяма възможност за промяна, която всички ние, русенци, реализираме след този ден. Наистина свободата идва за русенци и те успяват да покажат на себе си, на света, на всички в България и в Европа, че са можещи хора, които ще гледат първи кино, ще ядат торта „Гараш“, ще пътешестват с влак и с параход. Всъщност показват себе си такива, каквито ги познаваме и днес“, каза в словото си пред присъстващите директорът на Русенския музей проф. Николай Ненов.

„20-и февруари е светъл празник. Преди този ден, по времето на турското робство, русенци са били хора със свободна душа и всичко ново от Европа българите не трябва да забравят, че е влязло през Русе“, каза кметът на общината Пенчо Милков.

 

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук