Русе отбеляза 150 години професионално образование в България

0

С официална церемония по откриването и освещаването на паметен знак пред сградата на бившето Столарско училище, днес Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“, в Русе бе отбелязана 150-годишнината от полагането на основите на професионалното образование в България.

Паметната плоча бе осветена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и свещеници от Русенската света митрополия. Сред официалните гости на събитието бяха кметът Пенчо Милков, областният управител Анатоли Станев, началникът на РУО д-р Росица Георгиева, ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ акад. Христо Белоев. Присъстваха и много граждани.

“Силата на България и на Русе се базира на нашите способности и в този смисъл си пожелавам да запазим като общество възможността да създаваме с ръцете си нещата, които раждат умовете ни. Нека този паметен знак ни напомня, че в живота ни винаги има някой, чиято протегната ръка ни е помогнала да отправим взор към развитието ни като личности и към успеха“, каза в обръщението си към присъстващите кметът Пенчо Милков.

Поздравителен адрес от служебния министър на образованието проф. д-р Сашо Пенов прочете началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева прочете. Тя връчи и почетни плакети от името на министъра на Професионалната гимназия по селско стопанство „Ангел Кънчев“, Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“, Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“, Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“, Професионална гимназия по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов“.

След освещаването на паметния знак бе проведена тематична кръгла маса в зала „Сименс“ на Русенския университет.

Идеята за паметния знак е на инж. Валерий Машев и арх. Симеон Рангелов, a изработването му е дело на скулпторите Георги Радулов и Даниел Кънчев. Цялостната организация на събитието е на фондация „Познание“, управлявана от Миряна Машева, която е един от основните двигатели на честването на годишнината.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук