Русе отбеляза деня на Европа с празничен концерт „Европа-това сме ние“

0
133
Русе отбеляза деня на Европа

С празничен концерт под надслов „Европа – това сме ние“ Русе отбеляза Деня на Европа. Концертът, в който се включиха 200 русенски музиканти и певци от различни жанрове, професионалисти и аматьори, беше създаден по инициатива на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Община Русе.

Пърформънсът събра на централния площад жители и гости на града, които имаха възможност да играят дунавско хоро заедно с Фолклорния танцов състав „Зора“ към Общински младежки дом и да танцуват валс заедно с танцьорите от балета на Държавна опера-Русе. Десетки русенци се включиха в изпълнението на Одата на радостта, превърнала се в химн на Обединена Европа, като за целта всеки един от тях получи текста на произведението от щанда на Областният информационен център. Експертите на центъра предоставяха също актуална информация за възможностите за кандидатстване пред Оперативните програми, съфинансирани с европейски средства, както и за  Програмата за развитие на селските райони. Те бяха подготвили и информационни брошури за Приноса на Европейските структурни и инвестиционни фондове за област Русе и община Русе.

В музикалната програма се включиха оркестърът и хорът на Държавна опера – Русе, Общинският духов оркестър, китарният оркестър и камерният хор към Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, хор „Дунавски вълни“, хор „Св. Георги“,  Школата по народно пеене при Общинския детски център за култура и изкуство, както и рок музикантите Иво Минчев и Влади Стоянов. Диригент беше Владимир Бошнаков, а оркестрацията е дело на Свилен Димитров.