Русе отбелязва 100 години от рождението на големия Николай Здравков

0

С концерт, посветен на 100-годишнината от рождението му, тази вечер Русенската опера ще почете едно от най-големите имена в историята си – Николай Здравков.

Концертът ще бъде в з. „Филхармония“, началото е в 18 часа.  Участие ще вземат Александър Баранов, Борис Луков, Иван Пенчев и Петър Костов, диригент на оркестъра ще бъде Владимир Бошнаков.

Николай Здравков, когото публиката и оперните историографи обичаха и заслужено нарекоха Слънчевия тенор е един от Звездната тройка – сопраното Пенка Маринова и баритона Кирил Кръстев – оперни артисти, дали сериозен отпечатък върху облика и престижното име на Русенската опера от началото на 70-те до края на 80-те години на миналия век. Слънчевият тенор блести на сцената на русенския оперен небосклон от 1953 година до края на живота си през 1989 година.

През 30-годишната си активна творческа дейност като първи тенор на Русенската опера, той гостува в различни градове на страната и на много чужди сцени. Запомнящи си са ролите му на Надир от “Ловци на бисери”, Херцога от “Риголето”, “Пинкертон” от “Мадам Бътерфлай”, Ленски от “Евгений Онегин”, Де Грийо от “Манон”, Вертер и Андре Шение от едноименните опери и др. Изключително голям е успехът му в ролята на Ричард от “Бал с маски”. За участията си в “Риголето” и “Мадам Бътерфлай” през 1959 г. русенският тенор получава Димитровска награда, а по-късно става и “народен артист“ – едно изключително призвание за неговия талант. Гастролирал е Австрия, Финландия, Югославия, Белгия, Турция, Полша, СССР, Чехословакия, Китай, Мексико, Куба… Създава повече от 50 роли от класическия и съвременния репертоар. Броят на спектаклите му респектира – над 1 500. За своя изключителен принос в областта на българската култура Николай Здравков е удостоен с орден “Кирил и Методий” – I степен и е носител на наградите “Русе” и “Златна лира”.

Днес младите оперни артисти – тенорите на Русенската опера, както и тези, които уверено навлизат в своята творческа зрелост отдават заслужена почит към Николай Здравков, който е един от тези величествени фигури, поставили основите на традициите и високия професионализъм, които днес ние съхраняваме и надграждаме. Теноровият глас се превърна в синоним на думата “опера” и именно това тенорите на Русе ще докажат с богатата концертна програма от тенорови арии заедно с хора и оркестъра на Русенската опера.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук