Русе пионер в прилагане на метода „сухо къпане“

0
Русе става пионер в прилагане

Университетската болница „Канев“ в Русе става пионер в прилагане на метода „сухо къпане“.

Това съобщи доц. Деспина Георгиева от факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ към Русенския университет. Методът ще бъде приложен експерименталното върху 120 пациенти от Университетската болница „Канев“ в рамките на проект на Русенския университет – „Разработване и изследване на цялостна концепция за промяна на традиционните с алтернативни методи и средства за хигиена на пациенти, които не са в състояние да се обслужват сами“

Този метод е иновативен за България, но в голяма част от европейските страни е въведен като стандарт за хигиена през 1990 година, подчерта доц. Георгиева. По думите й, методът е доказал своята ефективност, спомага и за намаляване на вътреболничните инфекции. Чрез него се увеличава комфортът на пациента и се облекчава работата на медицинската сестра, а това води и до намаляване на разходите.

В подкрепа на думите си доц. Георгиева посочи, че при традиционния начин медицинската сестра е приведена над леглото на пациента около 40 минути. Чрез метода „сухо къпане“ времето се намалява около три пъти. Така се щади и здравето на медицинския персонал.

Лечебното заведение получи и дарение от Русенския университет – две хигиенни колички, които ще са необходими са дейностите по проекта, който се осъществява чрез фонд „Научни изследвания“ към висшето училище. От УМБАЛ „Канев“ обявиха, че предстои да се организира и инициатива за набиране на средства за закупуването на още 20 хигиенни колички и консумативите за тях.