Русе почете 114-годишнината от обявяването на Независимостта 

0

С тържествена церемония пред Паметника на свободата Русе отбеляза 114 години от обявяването на Независимостта на България. 

Сред официалните гости бяха служебният министър на правосъдието Крум Зарков, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметовете на Община Русе Златомира Стефанова, Магдалина Илиева, Енчо Енчев и Димитър Недев, общински съветници, множество представители на държавната и местна власт, както и администраторът на Община Гюргево Йонел Мускалу и заместник-председателят на Окръжния съвет Елизабета Михалча. 

Слова по повод на празника произнесоха областният управител на Русе Анатоли Станев и кметът на града Пенчо Милков, благодарствен молебен отслужи НВПр Русенският митрополит Наум в съслужие със свещеници от Русенската епархия. Прочетен бе и написаният в Русе Манифест, с който е обявена Независимостта на България. 

„Нека помним, че нашите предци избраха заедно пътя на свободата и независимостта. Живеем в неспокойни времена и сякаш сме прекалено вглъбени в себе си, в собственото си оцеляване, без да си даваме сметка, че именно когато сме били единни като народ, сме успявали. Въпреки това вярвам, че мъдростта и волята на нашите предци са източник на вдъхновение за нас и днес, когато продължаваме да съграждаме свободна, демократична и независима България. Именно на нашите единни воля и задружни усилия се крепи свободата и независимостта на родината, но нека не забравяме, че това е нелек процес, изискващ големи и непрекъснати усилия, като най-вече е пример за нашата историческа отговорност“, каза в словото си пред присъстващите областният управител Анатоли Станев. 

Приветствие към русенци отправи и кметът Пенчо Милков. 

„Дързост и изключителна дипломатическа сръчност се демонстрира от нашите предшественици в текст на манифест, който трябва да прочитаме често и да търсим себе си в думите му. Независимостта не се печели еднократно, тя се носи всеки ден като отговорност“, каза Милков.   

Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя.  

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук