Русе почете Ботев и падналите за свободата на отечеството

0
179

С полагане на венци и цветя пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение Русе почете паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

Сред официалните гости на събитието бяха областният управител на Област Русе Галин Григоров, кметът Пенчо Милков, общински съветници, граждани.

„В най-тежките години, поставили под изпитание съществуването ни като народ, великите синове на България не оставиха съдбините ни на произвола на съдбата, а напротив дириха всяка възможност за пробуждане и укрепване на родната идентичност! Именно затова 2-ри юни е ден на памет и признателност, на безсмъртни предтечи, а също и на надежда и вяра в едни по-добри бъднини!“, каза в словото си пред присъстващите областният управител.

Слово за безсмъртния воевода и неговото дело произнесе и кметът Милков.

В дни като този, а и не само – във всеки един ден, ние, като българи, трябва да обичаме своята родина, да обичаме своя град, да дадем най-доброто от себе си по ботевски – с дух, с плам, за да пребъдат родината ни и града ни. И това можем да го направим – не е нужно да влизаме в битки срещу куршумите, каза градоначалникът.

Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум заедно със свещеници от Русенската Света Митрополия отслужи заупокойна молитва в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. По случай паметната дата беше строен почетен караул от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове.