Русе почете Ботев и загиналите за свободата на отечеството

0
60
Ботев и загиналите за свободата

С полагане на венци и цветя пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение Русе почете паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

Сред официалните гости на събитието бяха областният управител на Област Русе Галин Григоров, заместникът му Валентин Колев, заместник-кметът по устройство на територията на Русе Димитър Наков, народни представители и общински съветници, вицеконсулът на Руската Федерация г-н Иван Пивоварчук, командирът на Военно формирование 32420 майор Павлин Илиев, много граждани.

„Днес е Втори юни, денят в който България свежда чело в едноминутно мълчание! Минута мълчание – изпълнена с печал и гордост, минута, обединяваща миналото, настоящето и бъдещето, минута, превръщаща ни за пореден път в едно цяло, в една надежда, в един устрем, минута, посветена на най-светлите пориви на човека, дръзнал да събуди един безправен свят и да съгради едно ново общество – общество на справедливостта и свободата!…”, каза в словото си пред присъстващите областният управител. Той отправи призив да пазим нашата идентичност и силата на българския дух, като отстояваме родното и винаги помним завета на Ботев.

Заупокойна молитва в памет на Ботев и другите герои, загинали за свободата на Отечеството, отслужиха свещеници от Русенската митрополия, а хористки от хора при Фолклорен танцов театър „Найден Киров“ изпълниха песента „Вечеряй, Радо“. след което присъстващите положиха венци и цветя в памет на загиналите за народната свобода.

Точно н 12 ч., когато завиха сирените, с които по традиция се отбелязва 2 юни, целият град застина в преклонение пред подвига на отдалите живота си за свободата на Отечеството.