Русе почете Ботев и загиналите за свободата

0

С тържествена церемония и полагане на венци и цветя пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение русенци отбелязаха 148 г.  от гибелта на Христо Ботев и отдадоха почит към загиналите за свободата на България.

Церемонията беше организирана от Община Русе, а нейното начало беше дадено с приемане на почетен караул от заместник-командира на Военно формирование 32420 майор Васил Славчев. Общинският духов оркестър изпълни тържествени маршове, като в нея се включи и 13-и Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом.

„Още от детството си носим спомена за воя на сирените на всеки 2-ри юни. Датата е мрачна, но паметна със силата на саможертвата. Почитаме подвига на Ботев и неговата чета, славния символ на Околчица и светлината на примера, който ни оставят героите на България.“

С тези думи се обърна кметът на община Русе Пенчо Милков към насъбралите се русенци, официални лица и представители на местната и държавна власт.

Тържествено слово произнесоха още областният управител на Русе Драгомир Драганов и Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум.

„Преди 148 години един българин, християнин, намери една малка група свои съмишленици, последователи, които тръгнаха да обикалят земите, за да разпространяват евангелието на свободата, качиха се на един кораб, стигнаха българската земя и се изкачиха на най-високото място в Стара планина – на връх Вола, там където беше побит кръста на Христо Ботев. Онова, което беше причина за голготата на Христос и кръста на Христо Ботев беше желанието и на двамата за жертва. Паралелът не е случаен, ние трябва да сме напълно наясно, че жертвата, към която тръгна Христо Ботев и в него лице всички, за които си спомняме и молим, беше едно осмисляне на върховната жертва, която е на Христос, защото нищо друго не може да те мотивира, освен ако не видиш отвъд това, което се вижда“, каза епископ Макарий.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук