Русе почете паметта на кмета с най-голям принос за европейския облик на града

0

С панихида, отслужена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия и кръгла маса за живота и делата му Русе отбеляза 60 години от кончината на инж. Кирил Старцев, кметът, допринесъл в най-голяма степен за европейския облик на града.

Събитието бе организирано от Община Русе, Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ и Държавен архив-Русе.

„Личността на Кирил Старцев е емблематична за Русе. Той има тежката участ да ръководи града ни в изключително сложна обстановка – във време на преврати, световна война и нестабилност. Макар че завършва инженерство в Швейцария, той се завръща в родината, за да участва в градежа ѝ. Надявам се, че научавайки повече за живота му, ще се вдъхновите за стъпките си занапред“, каза кметът Пенчо Милков пред присъстващите.

Кирил Старцев ръководил Община Русе между 1934-1944 г. Още в първите години на кметуването си той успява да придаде нов и модерен облик на града. Изградени са Съдебната палата, Стъклената будка, Мостът на въздишките, Халите и нови училища в двата края на града. Облагородена е централната градска част, особени грижи се полагат за театъра и запазването на богатата история на Русчук. Развити са канализацията, водопроводната и електропреносната мрежи.

За първи път е въведено и конкурсното начало на административните длъжности в общината.

Кирил Старцев остава в историята на Русе с инициативност, настойчивост и с благоустрояването на града.

Заради далновидността си бива изпратен да установи успешния модел на местно управление в Добрич след присъединяването на Добруджа към българските земи по Крайовската спогодба. Служебно е изпратен като кмет и във Видин, за да подпомогне развитието на града след наводнението от 1942 г.

Любопитни моменти от живота и кметуването на инж. Старцев бяха представени от Ренета Рошкева и Кремена Тодорова от Регионалния исторически музей, Валерия Йорданова от Регионалната библиотека, Толя Чорбаджиева и Надежда Цветкова от Държавен архив-Русе.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук