Русе почете жертвите на Холокоста

0

С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя пред мемориала на жертвите на Холокоста десетки русенци отбелязаха 78-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц-Биркенау“.

Инициативата бе организирана от Регионалната организация на евреите „Шалом“, а почит към паметта на милионите еврейски жени, мъже и деца, убити по време на нацизма, отдадоха представители на държавната и местна власт. Сред присъстващите  бяха председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметът по икономика и международно сътрудничество на Община Русе Златомира Стефанова, както и директорът на Дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ към Областната администрация Иваничка Банчева.

„На този ден ние си спомняме за милионите погубени човешки животи, за репресиите, за ужаса на войната и безсмислието на агресията, за причиненото страдание, породено от загубата на човечност и тоталната морална деградация в едни от най-мрачните години на съвременната ни история“, се казва във възпоменателния адрес от областния управител Анатоли Станев до председателя на „Шалом“ в Русе Панайот Тотев.

Присъстващите на церемонията днес в Русе по традиция се присъединиха и към световната инициатива „Ние помним“, а заместник-председателят на Регионалната организация на евреите Стела Дионисиева разказа спомени на свои близки и роднини. Емоционално бе и словото на баща ѝ Адриан Василев. „До сега помня как ни казаха, че само с детски колички от Аушвиц са изпратени 12 вагона“, това със сигурност бе едно от най-докосващите изречения, които каза Василев, припомняйки думите на Василий Громадски.

Веднага след това присъстващите имаха възможност да разгледат оригинални снимки от архивите на „Шалом“, представящи кошмара на войната. Според различни източници общият брой на жертвите на Холокоста надхвърля 10 милиона.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук