Русе посрещна Факела на мира

0

Русе посрещна Факела на мира от международната щафета „Пробег на мира“.

На кея край брега на Дунав факелът бе посрещнат на кея от кмета Пенчо Милков и от състезатели от местните спортни клубове. Участниците в инициативата призоваха за световен мир. Положен бе и паметен знак, който обяви река Дунав за „Река на мира“.

„Беше огромна чест да нося Факела на мира при посрещането му в Русе, както и да представлявам каузата – бягане за мир. Бягането е част от моя живот и винаги ми носи огромна наслада“, каза русенската лекоатлетка Ясна Петрова.

Факелът на мира, който потегли от Германия на 2 юли, беше официално поет от български отбор бегачи. У нас те бягат по маршрут по дължината на река Дунав, а заедно с тях тичат и представители на международния отбор от различни държави –  Франция, Австрия, Сърбия, Хърватия, Румъния, Полша и Украйна. Щафетата с факела спира в редица населени места. В тях се организира тържествено посрещане с участието на местните власти, неправителствени организации и граждани.

„Пробегът на мира“ е основан през 1987 г. от духовния водач Шри Чинмой. Той е спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световна дружба и единство.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук