Русе пръв в Северна България бе озарен от Благодатния огън

0

Специална църковна делегация от Русенската митрополия, водена от архимандрит д-р Виктор Мутафов, протосингел на митрополията, получи Благодатния огън в православната църква в Гюргево. Малко след 21 ч. той получи огъня от румънските свещеници, които го пренесоха от Букурещ. Два часа и 5 минути преди камбаните да разнесат вестта за възкресението на Спасителя, огънят беше на българска земя.

giurgiu_blagodaten_ogan04На Дунав мост той бе посрещнат от свещеници от епархиите Разград, Попово, Тутракан и Бяла, които го транспортираха до олтарите на своите църкви. След изваждането му тази нощ на Възкресение Христово огънят ще престои поне 40 дни в храмовете, като ще се поддържа постоянно, за да не загасне.

Близостта до румънската столица е причината Русенската митрополия да предпочита да пренася огъня от Гюргево вместо от България. Преди няколко години имаше случай, когато Благодатният огън пристигна в Русе след Великденската нощ заради транспорта. Благодарение на доброто сътрудничество с Гюргевската епископия и с благословията на Гюргевския епископ русенските свещеници вече носят огъня от Румъния.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук