Русе празнува

0
18

Сред присъстващите бяха депутати от 43-ото Народно събрание, заместник-генералният консул на Русия в Русе, гости от румънския град Гюргево, чийто покровител също е Св. Георги Победоносец.

gergjovden96В словото си областният управител доц. Стефко Бурджиев отбеляза важния принос на българските воини, защитили правото на българския народ за национално самоопределение, обединение и развитие, той подчерта и необходимостта от адаптиране на държавата и обществото към динамичната трансформация на средата с оглед доизграждане на една модерна, съвместима с новите реалности, мобилна и боеспособна Българска армия.

gergjovden82Доц. Бурджиев поздрави русенци по повод Празника на града, заявявайки „независимо от изпитанията, наситили многовековната история на града, независимо от днешните предизвикателства, Русе успешно съхранява отличителните си белези на най-красивия, европейски ориентиран и развиващ се български град на брега на р. Дунав“.

gergjovden10Заупокойна молитва за загиналите за отечеството ни войни и благодарствен молебен по повод Деня на храбростта и Българската армия отслужи Негово високопреосвещенство Русенски митрополит Наум в съслужие със свещеници от Русенската епархия.

Малки и големи поднесоха цветя, а институции, партии и организации почетоха деня с венци. Венец поднесоха и представителите на съседния румънски град Гюргево.

gergjovden67Преди официалната церемония в храма „Св. Троица“ митрополит Наум отслужи тържествена литургия за Св. Георги Победоносец, а на площада пред общината състави от Общинския детски център за изкуство и култура изнесоха празнична програма. Кулминацията на тържествата ще бъде пак там тази вечер. В 20,30 ч. ще започне празничният концерт, участие в който ще вземат Силвия и Теди Кацарови, Милена Славова, Искрен Пецов, Йоана Драгнева и др. При евентуално лошо време и проливен дъжд концертът ще бъде в Доходното здание.