Русе празнува!

0

С традиционната празнична литургия в храма „Свети Георги“ започна в Русе Деня на храбростта 6 май, който е и празник на града.

Русенският исторически музей организира „Ден на отворените врати“, а по инициатива на дружество „Традиция“ и читалище „Стефан Караджа 2018“ пред Паметника на свободата в специално изграден павилион са изложени военни униформи, старо оръжие и предмети на бита от Русе след Освобождението. Опитните екскурзоводи от Ruse Summer Free Tour проведоха 3 безплатни опознавателни обиколки из града на български и английски.

Стотици граждани се включиха и в официалната церемония, като положиха венци и цветя пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война на площад „Батенберг“.

„Свети Георги и Божията благословия да закрилят нашия любим общ дом и всички нас, неговите жители! Поклон пред храбростта на българските воини и родната армия, които честваме днес! Сега е наш ред да градим настоящето и да подготвим бъдещето за нашите деца. Русе, в който на всички ще ни е приятно да живеем. Да го обичаме, да се грижим за него и да сме силни и щастливи в общността си“, поздрави кметът Пенчо Милков.

Празнични слова произнесоха още областният управител Анатоли Станев и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

Специален поздрав към русенци отправиха кметът на Гюргево Адриан Ангелеску и председателят на район Тараклия, Молдова, Иван Паслар. Сред официалните гости бяха още ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев, русенският митрополит Наум, народният представител Иван Иванов, зам.-кметът на Община Гюргево Мариян Дамян и други ръководители на местни и държавни институции.

Богатата програма продължи с хепънинг на учениците от Националното училище по изкуствата, които заеха мястото на любимото цигуларче, чиято скулптура се ремонтира в момента. По същото време се проведе и поредното издание на „Русе дирижира Операта“, в което диригентската палка държаха десетки малки и големи любители на музиката.

За русенските деца бе организирана безплатна постановка на открито от Държавен куклен театър-Русе, а актьорите от Драматичен театър „Сава Огнянов“ поведоха русенци на лов за театрални съкровища и раздадоха на победителите подаръчни ваучери за спектакли.

Програмата продължава с хоротека, организирана от Фолклорен танцов театър „Найден Киров“ пред Съдебната палата, а в Парка на младежта Общинският младежки дом, Общинският детски център за култура и изкуство и Кукленият театър ще имат съвместна програма.

През целия ден Регионалният исторически музей посреща посетители безплатно, а опитните екскурзоводи от Ruse Summer Free Tour проведоха 3 безплатни опознавателни обиколки из града на български и английски. Пред Паметника на Свободата Дружество „Традиция“ и Народно читалище „Стефан Караджа“ представиха старо оръжие и предмети от бита на русенци след Освобождението.

Празничното настроение ще поддържа концерт на Биг Бенд Русе с диригент маестро Димчо Рубчев, а по-късно Николина и Мария Чакърдъкови и Неврокопският танцов ансамбъл ще поздравят русенци на площад “Свобода”.

За да се включат възможно най-много хора в събитията по случай празника на града, Община Русе е осигурила и безплатен превоз по всички общински линии от градския транспорт

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук