Русе празнува Ден на храбростта и празник на града

0
314
6 май – Ден на храбростта и българската армия

Десетки русенци се събраха пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, за да отбележат 6 май – Ден на храбростта и българската армия, който е и празник на Русе.

“Безброй са победите, безчет са примерите на героизъм, записани в съкровищницата на бойната ни слава – символ на несломимите ни воля и дух. На нас се пада отговорната задача да съхраняваме и предаваме подвига на идните поколения. Нека отдадем почит и на двамата русенски кандидат-офицери – Антон Петров и Валентин Донев, геройски загинали при изпълнение на съюзнически мисии в Ирак”, каза в словото си областният управител на Русе Галин Григоров.

В края на словото си той чести празника на русенци, като отправи пожелания за здраве и сили, с които те да работят за просперитета на града и държавата. „Нека водещи за нас да бъдат изконните принципи, възродили България!“ каза губернаторът.

Заупокойна молитва за загиналите за отечеството и благодарствен молебен отслужиха Русенският митрополит Наум, в съслужие с русенски свещеници, след което бяха положени венци и цветя. Сред присъстващите бяха депутати от 43-тото Народно събрание, генералният консул на Русия в Русе, гости от румънския град Гюргево, чийто покровител също е Св. Георги Победоносец.

Тържествата започнаха с празнична света литургия в храма „Св. Георги“, където се пази и частица от мощите на светеца и продължи с концерт на децата на Русе пред Доходното здание, а възпитаници на Националното училище по изкуствата “Проф. Веселин Стоянов” представиха музикални стрийт етюди на различни места в централната част на града. За празничното настроение допринесоха талантливите Марина Петрова и Михаил Петров от вокална студия „Слънчеви ноти“ с ръководител Наталия Константинова, Магдалена Тодорова от вокално студио „Икономов“ с ръководител Вили Икономов, както и възпитаниците на музикалния педагог Доротея Бальовска и вокална група „Приста“ към Общински младежки дом Русе. Всеки от присъстващите имаше възможност да формулира кратко послание върху Таблица на познанието, която изобразяваше по интересен начин всички химични елементи – с резолюция на ООН 2019 година е обявена за година на Менделеевата таблица, във връзка със 150 години от създаването й.

Празникът ще завърши с концерт-спектакъла “Children in time” – с участието на Русенска филхармония, Николо Коцев и група “Кикимора” и със заря.