Русе ще има ледена пързалка

0
160
Ледената пързалка вече е готова
Снимка: Архив

Тази година Русе ще има ледена пързалка. Това става ясно от обществена поръчка, публикувана на сайта на Общината. Предвижданията са тя да бъде разположена върху част от пл. „Света Троица“. Русе ще има ледена пързалкаИзискването е да разполага с поне 200 чифта кънки от 25-ти до 46-ти номер, наточени и готови за експлоатация, като бройката от всеки номер да е статистически съобразена, както и три обучителни тренажора. Мощностите на студовата машина трябва да поддържат добро качество на леда при температура до +15 градуса. Ценовата граница на офертата е до 60 000 лв.

Ледената пързалка ще допълва празничната атмосфера на Коледно-Новогодишните празници. Русе е най-големият дунавски град в България и липсата на подобно развлекателно съоръжение значително ощетява гражданите и гостите му през последните 10 години, са част от мотивите на местната управа. Офертите ще бъдат отворени на 13 август в 11.00 часа.

Естествено замразени ледени пързалки в Русе е имало още в началото на миналия век, показват данни от спортната история на града. В Русе са били внесени първите кънки. През 1953-ата година на такава пързалка в центъра на града, на мястото, където сега е Изчислителният център, е било проведено първото държавно първенство по фигурно пързаляне. По-късно редовно е било заледявано т.н. „Жабешко блато“, непосредствено до Градския стадион, където стотици русенци са се събирали, за да карат кънки.

През 2008 г. в центъра на Русе, в началото на ларгото пред сградата на общината беше изградена ледена пързалка. Въпреки че технически можеше да работи до началото на лятото, още в края на март тя беше демонтирана. Причината бе протест на живеещи в района и псевдопатриоти, според които подобно съоръжение нямало място в центъра на града и загрозявала „малката Виена“. Не така мислят в истинската Виена, където всяка година изграждат по няколко ледени пързалки. Една от най-големите е непосредствено пред Ратхауса (виенското кметство).