Русе ще помага за издигане на паметник на Левски в Тараклия

0

Жителите на молдовския район Тараклия, в който живеят близо 24 хиляди българи, искат съдействие за издигането на паметник на Апостола на свободата Васил Левски. Това стана ясно при срещата на председателя на районния съвет Иван Паслар с кмета на Русе Пенчо Милков.

Идеята бе приета с ентусиазъм, като Милков настоя към Община Русе да бъде изпратена подробна информация с параметрите на проекта, така че да бъде организирана информационна кампания сред заинтересованите да помогнат. Председателят на района сподели, че вече е открит каменен материал, както и български скулптор, който е готов да изработи монумента.

„Заедно можем да помогнем на сънародниците ни в Молдова да издигнат този паметник“, заяви Пенчо Милков. Той пое ангажимент да запознае с идеята и народните представители от Русе и общинските съветници.

Тема на разговор стана и традиционният за Тараклия фолклорен фестивал, който се провежда всяка трета неделя от месец септември. В него се събират формации от цяла Молдова, като Паслар отправи  специална покана за участие към русенските певчески, танцови и театрални състави.

Русе и Тараклия имат общ герой – майор Олимпи Панов, роден в Тараклия и разстрелян край града при военния преврат през 1887 г.  Това даде повод да се обсъдят възможности за съвместно отбелязване на паметта му. Иван Паслар разговаря и с директора на едноименното русенско училище.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук