Русе става „Музикална столица на България“

0
2002
Светлин Русев и Софийска филхармония

Това са 55-годишнините на самия фестивал и на .Националното училище по изкуства „Проф. Веселин Стоянов“, 50 години творческа дейност на проф. Георги Спасов, който е възпитаник на училището, както и 50 години от първата постановка на операта „Катерина Измайлова“ в България, състояла се на русенска сцена през 1965 г. в присъствието на Дмитрий Шостакович.

По тази причина концертът, с който ще бъде открит фестивалът е поверен на специален фестивален оркестър, съставен изцяло от възпитаници на училището. Участие в него ще вземат музиканти, които в момента правят кариера по цял свят – от Индия до Австралия и Бразилия, подчерта директорът на фестивала Ива Чавдарова. На диригентския пулт ще бъде маестро Емил Табаков, солист ще бъде световно известният цигулар Светлин Русев. И двамата са възпитаници на училището по изкуствата.

През двете фестивални седмици – от 13-ти до 29 март русенци и гостите на града ще имат възможност да присъстват на 31 събития. В тях ще вземат участие над 600 изпълнители от 12 държави в Европа и в света. Сред тях са имена като Юрий Башмет, наричан „Паганини на виолата“, с ръководения от него оркестър „Московски солисти“, Гидон Кремер с „Кремерата балтика“,  Les Violes du Roi Soleil с невероятния Жорди Савал, Румънският национален симфоничен оркестър и др.

За първи път тази година във фестивалната програма има специален сегмент за деца – Мартенски музикални дни – джуниър, насочена специално към подрастващите. В нея са включени 4 концерта, в които ще се представят „Седемте биг бенд самураи“, предвождани от тромпетиста Венцислав Благоев, „Пиано батъл“ с Андреас Кери и Паул Цибас, „Брас концерт на възглавници“ и спектакъла „Майка ми гъската“ по музика на Морис Равел, постановка на Ивайло Христов.

„С тази стилна програма на фестивала Русе ще бъде музикалната столица на България в

продължение на две седмици“, обобщи кметът Пламен Стоилов.