Русе трябва да печели от местоположението си, според кмета Милков

0
Русе трябва да печели от местоположението си

Русе трябва да печели от местоположението си, от възможностите на река Дунав и близостта до румънската столица, от подготовката в Русенския университет „Ангел Кънчев” и професионалните гимназии-

Тази теза разви по време на Бизнес форум на Дунавския регион „Съвременните предизвикателства пред осъществяване на регионалните политики” кметът на Русе Пенчо Милков. Той допълни, че през следващия програмен период трябва да се мисли за активно сътрудничество между общините от Северна България, за да могат да кандидатстват съвместно с проекти пред държавата и ЕС в името на общия икономически подем на региона.

В тази връзка русенският градоначалник изложи идеята градът да стане център на Обединение на съседни общини за регионално развитие на икономиката. Според него, регионалното сътрудничество на ниво общини е един от пътищата, по които Северна България може да навакса изоставането си в икономически план.

Милков бе категоричен, че общината ще съдейства активно за създаването на комфортна среда за развитие на стартиращите компании..

Община Русе ще мисли в перспектива за привличането на инвеститори, ще мисли напред – не когато дойде инвеститор, да създава условията в определени имоти, а да създава предпоставките и когато дойде инвеститорът, ние да сме готови с имоти, с възможности, които са помислени напред.”, каза още Милков.

Сред най-важните въпроси е работната ръка, смята председателят на Русенската стопанска камара проф. Красимир Ениманев. „Човешкият фактор – откъде да вземем кадри, които да са обучени в съвременни технологии, които да искат да работят мотивирано, срещу какво биха работили. Дали ще внасяме работници и каква ценностна система ще имат тези работници и как ще променят нашия регион. Или можем нашите да бъдат обучени достатъчно добре и достатъчно мотивирани за да повишим производителността на труда. Защото заплатата се явява един коефициент от производителността на труда. Колкото повече произвеждаш, повече получаващ. Чуждата работна ръка е частично, палиативно решение. Това нещо за момента ще реши проблема, но в дълбочина ще го задълбочи“, категоричен е проф. Ениманев.