Русе влезе в ТОП 5 по брой новозаразени!

0
4834

Русе е в ТОП 5 по брой новозаразени за вчерашния 23 октомври. Това показват данните от Националната информационна система.

Както ТВН вече съобщи, през вчерашния ден са регистрирани 53 нови случая на коронавирус, което нарежда областта на пето място по брой на новоустановените случаи, а регионът вече попада в „оранжевата“ зона по разпространение на заболяването.

44 от новоустановените случаи са от гр. Русе и съответно по един от Басарбово, Сандрово, Бяла, Лом Черковна, Стамболово и по двама от Красен и Щръклево. 52-ма от заболелите през последните 24 часа остават под домашна изолация, а един е хоспитализиран.

Сред новоустановените случаи са четирима ученици и една учителка. Става дума за трима единайсетокласници от АГ „Гео Милев“ и един първокласник от СУ „Васил Левски“. Необходимо е да се отбележи, че детето от най-голямото русенско училище е било под карантина като контактно на класната си, която беше доказана като потвърден случай преди седмица. Установеният случай на заразена учителка през вчерашния ден е при преподавателка от ОУ „Иван Вазов“.

Увеличава се и броят на заболелите в Центъра за настаняване от семеен тип за лица с психични разстройства „Райна Гатева“. Там с доказана коронавирусна инфекция са вече четирима души, като двама от тях са от персонала. Припомняме, че първо с положителен резултат от PCR тест се оказаха 77-годишна медицинска сестра и жена на 44 години, която е социален работник в социалното заведение. Вчера с COVID-19 е бил диагностициран и 75-годишен потребител на услугата, а късно снощи се е станал ясен още един положителен резултат отново при домуващ там. По-конкретно става дума за мъж на 65 години, който също както другия потребител е изолиран в центъра. От Регионалната здравна инспекция са извършили повторна проверка в социалното заведение през вчерашния ден. Извършена е и основна дезинфекция в сградата. Направени са PCR тестове на всички останали потребители, както и на персонала. Техните резултати са отрицателни.

Без промяна остава епидемичната ситуация в Центъра за настаняване от смесен тип на деца/младежи с увреждания „Розовата къща“ в Русе, където установените случаи са пет – 2 лица от персонала и трима потребители.

Общо броят на диагностицираните с COVID-19 в област Русе достигна 797 души, като активните случаи са вече 357. Към момента 60 от тях са на болнично лечение, а 297 са оставени под домашна изолация.

За изминалите 24 часа има и един новоизлекуван пациент, което означава, че оздравелите от началото на пандемията от COVID-19 в Русенско станаха 411.

През вчерашния ден е починал и 75-годишен мъж от Русе, който е бил с положителен PCR тест за коронавирус.