Русе – все още в безопасната зона на разпространение на Covid-19

0

Русе все още в сравнително безопасната зона на разпространение на Covid-19 в страната. Това показват данните в сайта на Националния център за борба със заболяването, където се дават праговете по области. Към днешна дата областта се намира в „жълто-зелената“ зона, с ниво на заболелите от 25 до 50 случая на 100 000 души. Това, по думите на проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести, налага вземането на определени предпазни мерки – носене на предпазни маски на закрито, избягване на събирания на много хора на едно място и др.

„В зелено са областите, където има до 25 случая на 100 000, в жълто са местата, където трябва да се вземат някакви мерки все пак, в оранжево са по-засегнатите области. Още в червено нямаме, но хората да осмислят положението“, поясни проф. Кантарджиев. Най-близко до „огнената“ зона в момента са областите Благоевград и Търговище, където нивото на заболеваемост е в границите между 100 и 200 на 100 000 души.

По думите му, няма нищо страшно в увеличаването на броя заболели, който се наблюдава в момента. „В Чехия и Полша учебната година започна на 1 септември и в последната седмица имат 10 пъти повече нови случаи на ден отколкото през септември месец“, аргументира се Кантарджиев.

Според него, ситуацията в страната в момента определя действия по области, в зависимост от степента на разпространение на вируса.

„Мерките зависят от всеки областен щаб. Министърът казва: от 8 до 10 възрастни хора дали трябва да ходят или да не ходят по заведения например. Ние даваме съветите на базата на анализ по области, каза още проф. Кантарджиев.

„Какво трябва да се направи – всеки областен щаб по тези данни на Националния център трябва да вземе дадени мерки според специфичността и броя на заболелите в областта. Затваряне няма да има, но трябва да се пазят възрастните хора, хората с хронични болести и тези с имунодефицит. Няма да затваряме нищо“, добави той.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили