Русенец пак се спуска до „дъното на света“

0

Теодор, който заедно с Константин Стоилов през 2005 г. достигна тогавашното дъно от 2080 м., е ръководител на българския екип. Заедно с него в екипа са още Константин Стоилов от СПК „Академик“ София и Пламен Спилков от ПК „Аида“ Хасково. Освен българите, ще участват близо 50 пещерняци от Украйна, Русия, Молдова, Полша, Израел, Великобритания, Чехия, Словакия, Литва. Експедицията ще приключи в края на август.

Сред основните цели на участниците са работа в по-високо разположените пещери Мартел и Берчилская с оглед тяхното присъединяване към Керубер-Вороня и така да се увеличи дълбочината на общата система, с което да се постави нов световен рекорд, събиране на пещерна фауна на голяма дълбочина,  включително в сифоните на пещерата и видеозаснемане на този процес и търсене на нови пещери в долината Ортобалаган. Паралелно с това участниците ще извършат и екологична работа, почиствайки оставените от предходни експедиции боклуци.

Преди да стартира за Крубер-Вороня, Теодор Кисимов беше в Турция, където участва  в изследването на пропаста Кузгун, която се намира на 2850 м надморска височина в долината Кемикли в планината Аладалар. Почти целият екип пещерняци прекара над 10 дни под земята без да излиза на повърхността. За Теодор това е било добра подготовка за експедицията в най-дълбоката пропаст на света Крубер-Вороня.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук