Русенец постави изключителен рекорд, стъпи на „дъното на земята“!

0
3184

Спелеологът е достигнал два пъти до рекордната дълбочина от 2145 метра в най-дълбоката пещера на Земята – Крубер-Вороня в Абхазия. Постижението на русенеца е направено след серия от спускания и гмуркания със задържане на дъха по време на едномесечната международна експедиция “Крубер-Вороня 2013”. Кисимов бил заедно с водолазен екип от пещерняци за да съберат пещерна фауна. Групата на два пъти е достигнала до крайния сифон (подводна пещерна галерия, през която се преминава с гмуркане) “Два капитана” на дълбочина 2145 м. По пътя си към дъното на Крубер-Вороня русенецът преодоля със задържане на дъха и сифони на дълбочина -1440 м и -2010 м, а с водолазна екипировка се гмурнал през сифона “Квиточка” на -1960 м.

Международната спелео експедиция “Крубер-Вороня 2013” се проведе от 27 юли до 27 август тази година и в нея участваха 43 спелеолози от 7 държави.

Българските участници в нея бяха Теодор Кисимов от пещерен клуб “Приста Русе”, Константин Стоилов от СПК “Академик София” и Пламен Спилков от пещерен клуб “Аида Хасково”.

Експедицията беше организирана от Украинската спелео асоциация с цел проучване на най-дълбоката пещера в света. Крубер-Вороня е най-дълбоката пещера на Земята – пещерен аналог на Еверест за алпинистите. Експедиции до нея се правят от 2001.

Преодоляването на 1000 м по вертикала в пещера се счита за постижение по аналогичен на височинния алпинизъм начин. В Крубер-Вороня за пръв и единствен до сега път е премината бариерата 2000 м по вертикала в естествена пещера, като това е разликата между надморската височина на входа и на дъното.