Русенец остава 6 м. без книжка заради управление на нерегистрирано МПС

0
Наркодилър отива за година и 10 месеца в затвора

32-годишен русенец е лишен за 6 месеца от правото да управлява МПС, като в добавка ще трябва да плати и 200 лв. глоба.

Това става факт след като касационната инстанция потвърди решението на Районен съд – Русе, с което е потвърдено наказателно постановление за налагане на глоба от 200 лв. и лишаване от правоуправление за половин година на И. И. за управление на МПС със служебно прекратена регистрация.

Случаят е от преди година. И. И. шофирал личния си „Сеат Кордоба“ по ул. „Студентска“ в гр. Русе, където бил спрян за проверка. След справка в информационната система на МВР се установило, че автомобилът е със служебно прекратена регистрация. По случая била извършена проверка, от която станало ясно, че И. И. е закупил колата с договор за покупко-продажба от 17.09.2021 г., но в едномесечния срок от придобиването не изпълнил задължението си да я регистрира. Преписката била изпратена в прокуратурата, а с постановление от 01.03.2022 г. прокурорът отказал да образува наказателно производство поради малозначителност и изпратил материалите на Сектор „Пътна полиция“. Началникът на службата преценил, че И. И. е извършил описаното нарушение и издал наказателно постановление за налагане на глоба в размер на 200 лв. и 6 месеца лишаване от право да управлява МПС.

Мъжът поискал отмяната на санкциите, тъй като не бил знаел за прекратяването на регистрацията. Районен съд – Русе е приел деянието за безспорно установено, тъй като съгласно Наредбата, при неизпълнение на задължението за регистрация на МПС от новия собственик, не се дължи уведомяване нито на новия, нито на стария такъв. Според съда, правилно на И. И. са били наложени наказанията в минималния по закон размер.

До същите правни изводи е достигнала и касационната инстанция, която е оставила в сила решението на Районен съд – Русе като правилно и законосъобразно, поради което то вече е окончателно.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук