Русенец отива в затвора за неспазване на пробационните мерки

0
Учител по физическо

Русенецът В. Х. ще прекара в затвора една година и един ден заради неспазване на пробационните мерки, съобщиха от Окръжния съд в Русе.

През февруари 2019 г. В. Х. бил установен да управлява лек автомобил с фалшива книжка. Два месеца по-късно подписал споразумение, с което признал вината си и приел да изтърпи наказание пробация при следните пробационни мерки: Задължителна регистрация по настоящ адрес и Задължителни периодични срещи с пробационния служител за срок от 2 години, както и Безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 320 часа за срок от три поредни години.

В срока на изтърпяване на наказанието обаче В. Х. безпричинно и многократно нарушавал наложените му наказание, което дало основание на Пробационната служба в Русе да внесе в Окръжния съд предложение за замяна на пробацията с ефективно лишаване от свобода.

Искането било уважено от магистратите, които постановили В. Х. да изтърпи ефективно остатъка от наказанието. Съгласно закона, при редукция две към едно неизтърпяната част от наказанието пробация следва да бъде заменено с лишаване от свобода в размер на една година и един ден.

Определението, с което е заменена неизтърпяната част от наказанието пробация, наложено на В. Х., с наказание лишаване от свобода за срок от една година и един ден при общ режим, може да се обжалва и протестира в 7-дневен срок пред Апелативен съд – гр. Велико Търново.