trayko_andonov-100g01

Русенец празнува 100-годишен юбилей

Автор:
14 мар. , 2018  

100-годишен юбилей отбеляза днес русенецът Трайко Андонов, ветеран от Втората световна война.

Празника на юбиляра почетоха началникът на Военно окръжие – Русе подп. Цанко Недев, зам. областният управител на Област Русе Валентин Колев, директорът на дирекция „Здравни и социални дейности“ в Община  Русе Мариела Личева, председателят на Съюза на ветераните от войните в гр. Русе Вася Бойчева, близките, роднини и приятели на г-н Андонов.

Г-жа Личева връчи на рожденика поздравителен адрес и подарък – картина с изглед към Доходното здание и Паметника на свободата от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов, както и поздравителен адрес и подарък и от името на чл. кор. проф. д.т.н. Христо Белоев. Г-н Андонов получи и почетен знак за заслугите си от името на Министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Трайко Андонов е роден на 14 март 1918 г., в село Лазаро Поле, Македония. През 1926 г. семейството му идва в България и се установява в гр. Бяла (Русенско). През 1939 г. полага войнишка клетва, а през 1940 г. става ефрейтор, като по-късно му е присвоено званието кандидат подофицер. Завършва военната си служба същата година. По време на 2-рата Световна война два пъти е мобилизиран и изпращан в противовъздушните батареи около София и Перник, за да защитава въздушното пространство над тях. В последствие получава удостоверение за участието си в бойни действия по време на война, което му дава право да ползва предвидените придобивки за ветераните от войните.

През 1948 г. се установява да работи в Русе. Работил е като експедитор в „ДЕСПРЕД“; началник отдел „Снабдяване и пласмент“ в Градски прокомбинат; началник отдел Завод „Петър Караминчев“; старши инженер в завод „Г. Димитров“; водещ корабостроител и др. След пенсионирането си е поканен от ръководството на „Камъшит“ Силистра да работи при тях, като до 1978 г. е главен моделиер.

Честит юбилей!

 Comments are closed.